Jogurt domowy VIVO żywe kultury bakterii opakowanie 2 x 0,5g ZAKWASKI VIVO

Najtańsza oferta
ŻYWE KULTURY BAKTERII DO JOGURTU 1 g (2 FIOLKI) - VIVO
od 12,80 zł
Zobacz ofertę
ŻYWE KULTURY BAKTERII DO JOGURTU 1 g (2 FIOLKI) - VIVO
od 12,80 zł
Zobacz w sklepie
Jogurt domowy VIVO żywe kultury bakterii opakowanie 2 x 0,5g ZAKWASKI VIVO
od 13,99 zł
Zobacz w sklepie
Zakwas, Starter do Jogurtu "Jogurt" 2 szt x 0.5 g VIVO
od 14,92 zł
Zobacz w sklepie

Zakwas, Starter do Jogurtu "Jogurt" 2 szt x 0.5 g VIVO

elementy:
Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis

liczba bakterii w 1g: Bakterie kwasu mlekowego ok. 8 mld

Opis: Jogurt – szeroko rozpowszechniony artykuł o znakomitym smaku świeżo ukwaszonego mleka. Ze wszelkich ukwaszanych produktów mlecznych to właśnie jogurt jest najistotniej modnym produktem do codziennego spożywania.

Zakwaska do JOGURTu VIVO to starter do przygotowania w warunkach domowych ukwaszonego jogurtu.
Jogurt Vivo gromadzi ukwaszające mleko paciorkowce, bakterie kwasu mlekowego trzech gatunków, pałeczkę bułgarską i acydofilną. Bakterie te rozwijając się wspólnie wywarzają wysokie stężenie kwasu mlekowego, który niekorzystnie wpływa na bakterie i grzyby patogenne. Domowy jogurt warto wprowadzić do diety codziennej.

mocne strony spożywania jogurtu
Jogurt należycie gasi pragnienie i głód, przywraca siłę i energię. Ze względu na zawartość żywych kultur bakterii warto wprowadzić go do diety w każdym wieku (może być elementem diety dzieci od 1 roku życia). Dzięki aktywności kultur bakterii domowy jogurt zawiera także ich metabolity, które powstają w trakcie ukwaszania mleka (polisacharydy, witaminy, kwasy tłuszczowe, enzymy itd.). Nie do przecenienia jest wysokie stężenie kwasu mlekowego i kultur ze szczepów lactobacillus acidophilus. Ze względu na swoje parametry szczep ten jest częstym składnikiem produktów osłonowych użytkowanych podczas i po antybiotykoterapii, przyjmowanych od pierwszego dnia przyjmowania leków.
Jogurt domowy perfekcyjnie sprawdza się jako pożywne śniadanie, lecz i jako lekka kolacja. Perfekcyjnie smakuje bez dodatków, proponując delikatny smak lekko ukwaszonego mleka, lecz warto także podawać go z owocami, otrębami, pestkami dyni, słonecznika czy orzechami. W sytuacji gdy zależy nam na dostarczeniu flory bakteryjnej w niezmienionej postaci, warto spożyć go bez dodatków.

Jogurt Vivo polecany jest dla:
- osób w każdym wieku, w codziennej diecie,
- osób uprawiających sport oraz posiadających powiększony wysiłek fizyczny,
- osób chcących wzbogacić dietę o bakterie kwasu mlekowego
- dla dzieci i młodzieży w wieku 1-18 lat,
- seniorów,
- osób po leczeniu, podczas rekonwalescencji.

Przygotowanie jogurtu:


Uwaga!
Wszystkie naczynia, które będą w kontakcie z mlekiem muszą być czyste. Zaleca się, aby najpierw wyparzyć je wrzątkiem.

1. Buteleczkę zawierającą sproszkowaną Zakwaskę, należy wypełnić do połowy mlekiem o temperaturze pokojowej, zakręcić szczelnie nakrętkę i wstrząsać buteleczką, aż do całkowitego rozpuszczenia się proszku w buteleczce. Jeżeli trochę proszku sklei się na dnie, należy np. Odwrotną końcówką łyżeczki starannie rozetrzeć żeby rozpuścił się w mleku i uzyskał osiągalnie drobną konsystencję.
2. Po przygotowaniu Zakwaski należy przygotować 1 lub 2 litry mleka pasteryzowanego.
- w sytuacji mleka "prosto od krowy" należy je zagotować i schłodzić do temperatury 37-40 stopni C.
- Mleko pasteryzowane nie wymaga gotowania. Żeby uzyskać optymalnyą temperaturą należy 1 litr mleka zagotować, drugi schłodzić w lodówce. Następnie zmieszać mleko ciepłe z zimnym, uzyska się wtedy temperaturę około 37-40°, wyśmienitą do namnażania się kultur bakterii. Mleko można także podgrzać do temperatury 37-40° sprawdzając temperaturę kuchennym termometrem.
3. Następnie należy wlać zawartość buteleczki do przygotowanego wcześniej mleka i starannie wymieszać.
4. Całość można pozostawić w garnku, w którym wcześniej podgrzewało się mleko (garnek będzie oddawał ciepło potrzebne bakteriom do namnażania się). Garnek należy dokładnie przykryć i zaizolować (np. Ręcznikiem albo kocem), następnie odstawić w ciepłe miejsce. Mleko z bakteriami można także przelać do naczynia typu termos, słoik z pokrywką lub miski z pokrywką. Żeby zapobiec utracie ciepła, naczynie to należy owinąć dużym ręcznikiem lub kocem.
5. Naczynie należy pozostawić poprzez 8-10 godzin w ciepłym miejscu, bez przeciągów i w spokoju (nie mieszać). Ukwaszone mleko ma gęstą konsystencję. Jeśli użyto termosu, należy po ukwaszeniu jego zawartość przelać do naczynia do przechowywania np. Słoika, miski, itp.

Gotowy artykuł przechowujemy w lodówce nie dłużej przez 7 dni.

Wszystkie dodatki smakowe, owoce itp. Należy dodać do jogurtu bezpośrednio przed spożyciem.

Jogurt można przygotować także w jogurtownicy albo thermomixie – zgodnie z instrukcją dla tych sprzętów.

Kraj producenta: Polska
Masa netto: 1 fiolki = 0,5 g

UWAGA!
produkt w formie proszku, wymagający warunków chłodniczych.
tylko na odpowiedzialność zamawiającego!

    • Producent: ZAKWASKI VIVO (żywe kultury bakterii)
    • Kategoria: Nabiał
    • Rodzaj: jogurt